AJÁNLÓ
 
13:16
2014. 06. 24.
Pep Guardiola úgy döntött, hogy szarik a Bayern München hagyományaira. Tartja a menetrendet...
A bejegyzés folyatódik
 
13:16
2014. 06. 24.
Bezzeg most a fél ország Csipes Tamara és Dombvári Bence szerencsétlen kokain...
A bejegyzés folyatódik
 
13:16
2014. 06. 24.
Második fellépésem alkalmával az ultrákról beszélgettünk az Aranylövés...
A bejegyzés folyatódik
 
13:16
2014. 06. 24.
Hetek óta ígérjük és nesze: angliai emberünk, Strigo az ottani közvetítéseket véleményezi...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
 

Napi himnoszológia P. Kovács Józsival

0 komment

P. Kovács Józsi ismertet a D csoport válogatottjainak himnuszairól, köztük a himnuszok királynőjéről és kedvencemről, az Inno di Mameliről. Ráadásul Uruguay indulója miatt, Muhamed Besics mellett még egy magyar vonatkozás fölmerül a focivébén.

P. Kovács József

Anglia himnusza

Azért a csoportból tovább szokott jutni Anglia, ezúttal már onnan is csúfosan zúgott ki, de legalább a himnuszok királya, most éppen királynője ott van az "angol hülyéknek". A God Save The Queen persze Anglián túl az egész Egyesült Királyság himnusza, így például Észak-Írországé. Indulója még a brit nemzetközösséghez tartozó államok jópárjának és természetesen a brit királyi családnak is. A szövegét Henry Carvey írta, zeneszerzőjének kilétét viszont homály fedi.

Costa Rica himnusza

A pofozógépnek sejtett Costa Rica a világ képébe röhögve verte Uruguayt és Olaszországot, úgy továbbjutva a csoportból, hogy a tuti kieső Angliától már ki is kaphat. A közép-amaerikai országban működik az egyetlen stabil demokrácia a kontinens latinos részén. A himnusza például 1853 óta állandó. A Noble patria, tu hermosa bandera című induló zenéjét Manuel María Gutierrez szerezte, de szöveget csak 1900-ban írt hozzá José María Zeledón Brenes.


Olaszország himnusza

Ha Angliáé a királynő, akkor az olaszoké a legigazibb himnusz. Patetikus, de csak az elviselhetőségig és annál lelkeseítőbb. A zenéje Giuseppe Verdi világa, de mégsem ő, hanem kortársa, a fiatalon elhunyt Godfredo Mameli írta 1847-ben, mikor az egységes Itália még csak álom lehetett. Az indulót szerzője után, Inno di Mameliként is emlegetik. Szövege aztán Michele Novaro tollából fakadt.

Uruguay himnusza

És igen, nemcsak Erkel Ferenc szerzett zenét himnuszhoz a mieink közül, de  druszája és kortársa, Debály Ferenc József is. És ha már, akkor mindjárt két nemzeti induló zenéjét szerezte a tag állandó szövegírójával, Francisco Acuña de Figueroával. Paraguay indulója mellé az urukét is ők jegyzik, utóbbit 1845-ből. Dagadt is a nemzeti kebel, mikor vérünk két szerzeményét játszották le a 2011-es Copa America döntője előtt.

Lájkold frappáns fb-oldalunkat!


comments powered by Disqus

Követők

juergenw popp