AJÁNLÓ
 
10:30
2014. 06. 20.
Pep Guardiola úgy döntött, hogy szarik a Bayern München hagyományaira. Tartja a menetrendet...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2014. 06. 20.
Bezzeg most a fél ország Csipes Tamara és Dombvári Bence szerencsétlen kokain...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2014. 06. 20.
Második fellépésem alkalmával az ultrákról beszélgettünk az Aranylövés...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2014. 06. 20.
Hetek óta ígérjük és nesze: angliai emberünk, Strigo az ottani közvetítéseket véleményezi...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
 

Napi himnuszológia Takács Marival

0 komment

Hinmnuszológiai sorozatunkban végre eljutunk a legismertebb nemzeti indulóig, a Marseillaise-ig, mely nemcsak a franciáké, de a szabadságé is. Az E csoport válogatottjainak himnuszai következhetnek hát, az egyik legrégibb bemondóval, Takács Marival. Csak jöjj, csak jöjj, áztassa hát...

Takács Mari

Franciaország himnusza

Nem kérdés, hogy a legismertebb darab az összes nemzeti induló közül. Nyilván, mert nem csak a franciák himnusza ez, hanem szabadságé, egyenlőségé és testvériségé is. A Marseillaise dallama mellett Jankovich Ferenc magyar szövegét már az általánosban tanítják. Claude Joseph Rouget de Lisle kapitány 1792-ben a nagy francia forradalom, valamint  a jakobinus őrjöngés hevében írta a dalt, melyhez a végső ihletét az Ausztriának üzent háború adta. 1795-től hivatalosan is francia himnusz, de Vershegy Ferenc első magyar fordítása már egy évvel korábban megjelent, Marsiliai ének címmel.

Svájc himnusza

1961-ig úgy viszonyult  a svájci az angol himnuszhoz, mint Eperjes Károly ruházata a  munkásőr gyakorlóhoz. Emlékezteti rá? - nagyjából pont.  Egészen addig tehát a God Save The Queen dallamára énekeltek "svájci" szöveget. Mígnem 1981-től hivatalos himnusz az alpesi országban a Svájci zsoltár, pedig már 1841-ben megírta Alberich Zwyssig azt.

Ecuador himnusza

Noha a szövegét már 1865-ben megírta Juan Leon Mera költő Antonio Neumane zenéjére, mégis csak 1948-ban fogadta el a művet az ecuadori kongresszus az ország himnuszának.

Honduras himnusza

A hondurasi himnusz szövegéből citálva majdnem Coelho idézetekhez jutunk, amennyiben a szövegét,  Augusto Constancio Coello írta. Ehhez zenét aztán Carlos Hartling komponált. A mű 1915 óta az ország nemzeti indulója.

Lájkold frappáns facebook-oldalunkat és oszd meg velünk, szerinted melyik a legfajább himnusz! 


comments powered by Disqus

Követők

juergenw popp