AJÁNLÓ
 
10:30
2014. 06. 13.
A Dolly Rollozás, a hideg háborúzás és a kilencvenesezés után eljutottunk a 2000-es évek...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2014. 06. 13.
Vébé-zenék sorozatunk nyitódarabjában a magyar válogatott mexikói kudarcát varrtuk simán...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2014. 06. 13.
Miután előkaptuk a Dolly Rollt 1986-ból, most a második mexikói vébéig, 1986-ig fölmerülő...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2014. 06. 13.
Pep Guardiola úgy döntött, hogy szarik a Bayern München hagyományaira. Tartja a menetrendet...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
 

Napi himnuszologia Kertész Zsuzsával

0 komment

Kedves nézőink, a vébé második napján már hat csapat dörgöli a brazil pályákon.  A dél afrikai döntő visszavágójának számító spanyol-hollandot is ma játszák, a Mexikó-Kamerun és a Chile-Ausztrália között. Hat csapatnak hat himnusza - mondja nekünk Kertész Zsuzsa. A B csoport négy csapatának nemzeti himnuszaira azonban csak a második csoportkör idején tér vissza a rutinos bemondó, vagy valamelyik kollégája. Ma mexikóiak és a kameruniak indulója kerül terítékre.

Mexikó himnusza

Antonio Lopőz de Santa Anna Diaz Vedo  tábornok gondolta 1853-ban, hogy most már nem ártana egy nemzeti himnusz Mexikünak. Közzé is tette felhívását izibe' a mexikói irodalmi újságban. Santa Anna nevét a Davy Crockett sztorikból ismerhetjük még. Santa Anna ostromolta Alamo, Crockett pedig védte és a John Wayne alakította őt egy későbbi filmben. A tábornok felhívása után nem egész egy évvel, 1854 már be is mutatták Mexikó himnuszát 1854 szeptember 15-én már be is mutatták Francisco Bocanegra költő és Jaime Nuno Gomes Roca katalán zeneszerző művét. Erre a zenére rakják mindig egész furcsa módon a szívük elé kezüket a mexikói focisták. Hogy pontosan hogyan azt este hat előtt pár perccel újra meglátja az úri közönség.

Kamerun himnusza

A kameruni himnuszt 1948-ban írták és 1957-től hivatalos indulója az országnak. Francia nyelvű szövege fölött René Djam Afame, Samuel Minkio Bamba és Moïse Nyatte Nko'o izzadtak, de angol nyelven is énekelhető Dr. Bernard Nsokika Fonlon munkája nyomán. A himnusz dallamát René Djam Afame szerezte.

Lájkold frappáns fb-oldalunkat!


comments powered by Disqus

Követők

juergenw popp